9 май: Русия отбелязва деня с парад, София - с шествие на "Безсмъртния полк"

Радев и Йотова ще участват в церемонията по издигането на знамето на ЕС

09.05.2023 | 07:03 Редактор: Юлиан Христов
9 май: Русия отбелязва деня с парад, София - с шествие на

С поредица от събития отбелязваме 9 май – Денят на Европа, както и 78-ата годишнина от победата над Хитлеристка Германия. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентството. Преди това те ще поднесат цветя пред Паметника на незнайния войн.   

Очаква се шествието "Безсмъртният полк" и тази година да се проведе в София и в по-големите градове. В Москва проявата бе отменена поради съображения за сигурност.  

Акцията в София е дело на русофили - на нея хората носят портретите на свои близки, загинали във Втората световна война. В 9:30 часа те ще поднесат цветя пред Паметника на незнайния воин и след това шествието ще се отправи към Паметника на съветската армия. От Столичната община съобщиха, че нямат законова причина да забранят шествието, тъй като не е постъпило такова искане от органите на реда.   

В Москва, макар и в ограничен формат, ще се проведе традиционният военен парад за Деня на победата – преди дни се проведе генералната репетиция за събитието. Не е ясно дали ще има въздушна част заради продължаващите боеве в Украйна. Какви въоръжения ще покаже тази година руската армия, предстои да видим. 

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 3
Ленин
преди 11 месеца
Забранен панайр от кмета на София ,въпреки това сиира осъществен Питам: защо след като има забрана се е допуснал грозният панаир ,защо се допусна да се размотават омразни руски байряци ,защо държавата не си е на мястото ,защо хаймани се допускат до медиите смърт на Русия Да живее България НАТО ,ЕС Сигнализирай за неуместен коментар