Еврейски организации подкрепиха Гешев след взрива край кортежа му

Главния прокурор е в Ню Йорк на среща за противодействия на антисемитизма 

09.05.2023 | 10:28 Редактор: Юлиан Христов
Еврейски организации подкрепиха Гешев след взрива край кортежа му

Българският главен прокурор Иван Гешев е на посещение в Ню Йорк, където се е срещнал с представители на най-големите еврейски организации в САЩ. На срещата са обсъдени мерки за противодействие на антисемитизма, съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.  

Срещата е по покана на Михаел Лауфер, председател на Борда на директорите на Американското ционистко движение. По думите на директора на организацията Хърбърт Блок поканата е вследствие на активната и категорична позиция на Иван Гешев и ръководената от него институция за противодействие на престъпленията от омраза, възпиране на проявленията на езика на омразата и пресичането на всеки опит за антидемократични прояви, поставящи под заплаха сигурността и свободата на изразяване на всеки български гражданин. 

От интерес за представителите на американската еврейска общност бе състоянието на антисемитизма в страната, както и предизвикателствата пред институциите за справяне с прояви от такъв характер. Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че българският народ традиционно показва емпатия към еврейската общност и в сравнение със Западна Европа "антисемитизмът е по-скоро инцидентна проява, а не тенденция". 

На срещите е обсъден и развоят по делото "Сарафово" за терористичния акт от 2012 година, при който загинаха петима израелски и един български гражданин.  

Представителите на най-големите еврейски организации в САЩ изразиха своята категорична подкрепа към главния прокурор Иван Гешев по повод извършения срещу него атентат на 1 май т.г.