Германска медия: Украинската контраатака ще започне от Запорожка област

Ще са необходими още оръжейни доставки, допълва АРД

08.05.2023 | 18:06 Редактор: Вяра Димова
Германска медия: Украинската контраатака ще започне от Запорожка област

Не е известно откъде точно ще започне очакваната украинска контраатака, но има спекулации, че е възможно това да стане от Запорожка област, пише АРД. Германската медия все пак отбелязва, че признаци за подобно настъпление засега още не се забелязват. Нещо повече. Президентът Володимир Зеленски предупреди, че контранастъплението не може да започне без допълнителни оръжейни доставки от страните, подкрепящи Украйна.

Освен със западни оръжия, Киев се сражава срещу руските окупатори и със стари съветски въоръжения. Има недостиг на артилерийски муниции и на тежки оръжия, посочва АРД.

Швейцарският "Нойе Цюрихер Цайтунг" пише, че до края на април в страната са пристигнали много по-малко модерни западни танкове от обещаните. От очакваните 130 танка "М2 Ейбрамс", "Чалънджър" и "Леопард 2" са били доставени около седемдесет, твърди изданието.

Къде точно ще започне украинската контраатака, разбира се, не е ясно. Но според германската обществено-правна медия има спекулации, че може да се очаква украински удар по южното направление, с цел да се разделят окупираните от Русия територии и да се блокира руската сухопътна връзка с Крим.

Киевският военен експерт Олех Жданов анализира ситуацията по следния начин: "Вече не щурмуваме позиции както едно време - през Втората световна война. За щастие партньорите ни помагат със съвременни методи за водене на война, включително и за настъпателни маневри. А що се отнася до тактиката на войските ни при контранастъплението, ще има много изненади, особено за руското военно командване", пише DW.

Една офанзива на юг би могла да започне от областта Запорожие, която се контролира от украинците. Руските окупатори обявиха, че изселват цели общини от този регион.

"Те се преструват, че ги е грижа за населението, но в действителност отвеждат хората към руските отбранителни линии", заяви в тази връзка Наталия Хуменюк, говорителка на Южната група войски от въоръжените сили на Украйна.

В южната част на Украйна се намира и окупираната Запорожка атомна електроцентрала. Шефът на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси тези дни отново предупреди, че ядрената безопасност на района не е гарантирана.

Снимка: БГНЕС


2
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
За тези работи не е необходимо мнението и познанията на Лили Барута. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 5
Лили Барута
преди 11 месеца
Украинско контранастъпление!?.... Може, ама освен оръжие,липсват и хора. А и да се намерят някакви как ще им се осигурява храна,вода,медикаменти,извеждане на тежко ранените от районите на бойните действия? Сигнализирай за неуместен коментар