Платен сценарий? Документи разкриват как Русия се опитва да дестабилизира Европа

В тях са описани конкретни ситуации с протести и акции срещу възнаграждения

08.05.2023 | 16:42 Редактор: Вяра Димова
Платен сценарий? Документи разкриват как Русия се опитва да дестабилизира Европа

Москва е разработила стратегия за режисирането на фалшиви протести и внедряването на провокатори, които да създават конфликти в държавите от НАТО.

Това разкриват изтекли руски документи, за които се предполага, че произлизат от Кремъл. Документите са анализирани от WDR, NDR, "Зюддойче Цайтунг" и други международни медии.

В тях е описана и конкретна акция: на снимки, разпространени в социалните мрежи, се виждат два мъже, които показват Хитлеровия поздрав. До тях - на ограда - е окачен транспарант с украинското знаме, на който е написано: "Ердоган, земетресението е голямо отмъщение за руските терористи! Алания е следваща".

Снимките са направени в Париж и уж показват украински активисти. Те се разпространяват във Facebook, Telegram, Youtube и TikTok. Други кадри показват как турското знаме се изгаря в Париж. 

В изтеклите документи пише, че подобни акции е трябвало да бъдат проведени и в други градове - като Брюксел, Хага и Франкфурт. Всичко това изглежда като сценарий, който цели подклаждане на конфликти и размирици в рамките на НАТО, коментира АРД.

Целта на подобни фалшиви протестни акции, в които уж участват украинци, очевидно е да накарат турския президент Реджеп Тайип Ердоган да ограничи подкрепата за Украйна, както и да блокира присъединяване на Швеция към НАТО, пише DW. В документите се посочва още, че хора, които се представят като украинци, трябвало да провокират с реакциите си на земетресението и да покажат "разрушителния нацистки характер" на украинското общество.

Според служители на западни разузнавателни служби документите изглеждат правдоподобни. Руската стратегия е да се възползва от вече съществуващи конфликти - като например противоречията между Турция и Германия, както и тези между Турция и Франция. 

Снимка: БГНЕС


3
0 rate up comment rate down comment 0
Аз
преди 11 месеца
Виждали сме подобни провокатори, как изглеждат на Българска почва. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 11 месеца
Днес трябва да си слабоумен за да не забележиш съзнателните руски провокации. А пропо - те са същите вече столетия наред. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 11 месеца
"за които се предполага " DW аха ясна работата това ли успяха да намерат ! Сигнализирай за неуместен коментар