Фон дер Лайен на среща със Зеленски в Киев в Деня на Европа

Посещението ще бъде насочено към всички измерения на отношенията между ЕС и Украйна

08.05.2023 | 14:20 Редактор: Тодор Петров
Фон дер Лайен на среща със Зеленски в Киев в Деня на Европа

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще посети Киев във вторник, 9 май, за разговори с президента на Украйна Володимир Зеленски, съобщи говорител на ЕС.

"Посещението ще бъде насочено към всички измерения на отношенията ни с Украйна", заяви говорителят Ерик Мамер и потвърди "непоколебимата подкрепа на ЕС към страната".

Пътуването ще отбележи петия път, в който Фон дер Лайен посещава украинската столица след цялостното нахлуване на Русия в страната през февруари миналата година. Подобни визити в града, който често е обект на руски ракетни удари, се провеждат при строги мерки за сигурност и Мамер не пожела да разкрие подробности от програмата.

"Разбира се, забелязахте, че тази визита ще се състои в Деня на Европа. Във връзка с това горещо приветстваме съобщението на президента Зеленски, че 9 май оттук нататък ще се чества като Ден на Европа и в Украйна", каза той, визирайки ежегодния празник на европейското единство, посветен на края на Втората световна война.

Говорителят на ЕС потвърди преди последното пътуване на Фон дер Лайен, че Европейската комисия е предложила единадесети пакет от санкции за приемане от държавите членки на ЕС, пише БГНЕС.

Снимка: Bloomberg.com


1
2 rate up comment rate down comment 0
bobo
преди 1 година
аййдеее лицемерите неблагодарни ще изкарате ,че наркомана е спечелил 2,световна. Сигнализирай за неуместен коментар