ЕС ще санкционира китайски компании, подкрепящи Русия

Списъкът се нуждае от единодушно одобрение от 27-те държави членки

08.05.2023 | 12:28 Редактор: Петя Кръстева
ЕС ще санкционира китайски компании, подкрепящи Русия

Брюксел предложи санкции срещу китайски компании, които оказват подкрепа на военната машина на Русия, за първи път от началото на войната в Украйна, което вероятно ще увеличи напрежението с Пекин.

Седем китайски предприятия, обвинени в продажба на оборудване, което може да се използва в оръжия, са споменати в нов пакет от санкции, който ще бъде обсъден от страните членки на ЕС тази седмица, съобщи Financial Times.

Някои от компаниите вече са поставени под санкции от САЩ. Ходът на ЕС вероятно ще разгневи Пекин, който се стреми да попречи на Брюксел да застане на страната на Вашингтон в битката им за глобално влияние.

Досега Брюксел избягваше да атакува Китай с аргумента, че няма доказателства, че страната директно предоставя оръжия на Москва. Списъкът със санкции се нуждае от единодушно одобрение от 27-те държави членки преди да може да бъде приложен.

Две компании от континентален Китай в списъка - 3HC Semiconductors и King-Pai Technology, вече са поставени под санкции от САЩ. Две компании, базирани в Хонконг, които са в списъка на ЕС, вече са в списъка на Министерството на финансите на САЩ: Sinno Electronics и Sigma Technology.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС