От любовница до кралица - коронясват и Камила, Лондон е под блокада

Около 12 хиляди полицаи са мобилизирани, за да се грижат за реда в британската столица

06.05.2023 | 14:20 Редактор: Искра Ангелова

Днес е коронацията на британския крал Чарлз Трети. Милиони по света следят церемонията, която включва древни ритуали в Уестминстърското абатство в Лондон. Събитието протича при засилени мерки за сигурност.

Около 12 хиляди полицаи са мобилизирани, за да се грижат за реда в британската столица. Церемонията практически започна в ранните часове с отварянето на трасето за процесията от Бъкингамския дворец до Уестминстърското абатство.

Чарлз Трети и Камила изминаха пътя до абатството в сребърната каляска, използвана за диамантения юбилей на Елизабет II. Ескортираха ги около 200 членове на въоръжените сили. Други 1000 военнослужещи се придвижваха по маршрута.

Кулминацията е в Уестминстърското абатство. Там са събрани кралски особи и монарси от цял свят, както и представители на повече от 200 държави, повечето държавни глави. Два часа е церемонията по коронясването.

Сред изтъкваните промени за монархията е това, че Камила завършва трансформацията си от любовница на Чарлз, докато е още принц, през кралица консорт до пълноправна кралица. Днес е денят и на нейната коронация.

Като част от мерките полетите на безпилотни апарати са забранени в центъра на Лондон в радиус от 4 километра. Сред официалните гости е и българският служебен премиер Гълъб Донев, който е провел кратка среща с Чарлз III по време на приема в Бъкингамския дворец. Във фокуса е било двустранното сътрудничество в сигурността, търговията, културата и образованието.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.