Най-голямата военна операция след погребението на Чърчил: Лондон коронясва Чарлз III (+НА ЖИВО)

Повече от 100 милиона души по света ще гледат историческото събитие

06.05.2023 | 12:37 Редактор: Искра Ангелова

Големият ден за Великобритания настъпи. Уестминстърското абатство посреща лидери и звезди от цял свят в съдбовния ден за Чарлз III.

Повече от 100 милиона души по света ще гледат историческата първа коронация на британски монарх от 70 години насам, а приблизително 2 милиона души са по улиците на Лондон.

Някои от вип гостите пристигнаха още в 6 ч. сутринта. Сред звездите, които бяха забелязани, са Кейти Пери, Лайънъл Ричи, сър Андрю Лойд Уебър, Стивън Фрай, Ник Кейв.

Традицията на коронацията датира от 1000 години, а Лондон ще е сцена най-голямата церемониална военна операция след държавното погребение на Уинстън Чърчил през 1965 г., със 7 000 военнослужещи, маршируващи с краля и кралицата.

В Уестминстърското абатство за последните 1 000 години са коронясани 40 кралици и крале.

А по-рано стана ясно, че принц Хари е поканен на обяд в Бъкингамския дворец след историческата коронация. Все още не е известно обаче дали 38-годишният херцог на Съсекс ще отиде, като се има предвид, че се очаква да се върне бързо в Калифорния, за да отпразнува четвъртия рожден ден на сина си Арчи заедно със съпругата си Меган Маркъл.

Снимка: БГНЕС