"Защото Франция помага на Украйна": Проруски хакери атакуваха сайта на Сената

Това не е първата кибератака в страната

05.05.2023 | 20:00 Редактор: Вяра Димова

Уебсайтът на френския Сенат беше офлайн, след като проруски хакери обявиха, че са го атакували при поредната подобна кибератака, откакто Русия нахлу в Украйна миналата година, съобщава Франс прес.

"Достъпът до сайта е прекъснат от тази сутрин", съобщиха преди обяд в Twitter от Горната камара на френския парламента, заявявайки, че техническият екип е зает с отстраняването на проблема.

Група, наричаща себе си в канала Telegram NoName, пое отговорността за кибератаката, заявявайки, че е действала, защото "Франция работи с Украйна по нов пакет "помощ", който може да включва оръжия".

Същата група каза, че е блокирала уебсайта на Долната камара на Националното събрание на Франция за няколко часа през март, като кибератаката тогава е била насочена най-вече срещу френския президент Еманюел Макрон, "който реши да не му пука" за обществеността във връзка със скандалната пенсионна реформа и "продължава да "обслужва" украинските неонацисти", информира БНР.

Тя също така твърди, че стои зад прекъсването на уебсайтовете на канадското правителство през миналия месец, когато украинският премиер Денис Шмихал посети страната. Тогава обаче премиерът на Канада Джъстин Трюдо омаловажи кибератаката, като каза, че липсата на уебстраница за няколко часа "по никакъв начин няма да ни разубеди от нашата непоклатима подкрепа за Украйна".