Проруски хакери атакуват уебсайтове в Европа? Експерти: Има смесена злонамерена сцена

Все още няма яснота за мотивите на тези хора

22.04.2023 | 17:11 Редактор: Вяра Димова
Проруски хакери атакуват уебсайтове в Европа? Експерти: Има смесена злонамерена сцена

Все по-често уебсайтове в цяла Европа биват блокирани с целенасочени атаки, извършвани най-вероятно от проруски хакери. Принудителното прекъсване на работата им чрез DDOS нападения (Denial-of-Service) или умишлени претоварвания на страниците се смята за сравнително проста кибердейност. Въпреки това нарасналият брой нападения илюстрира една плашеща тенденция в киберпространството, която експертите и германските органи за сигурност наблюдават с тревога, пише АРД.

В статията се казва, че експертите предупреждават за появата на смесена злонамерена онлайн сцена, включваща киберпрестъпници, хактивисти и хора от руските тайни служби. Съществуват индикации, че някои от действащите лица напоследък очевидно работят съвместно и с друг тип киберпрестъпници, които досега са се занимавали предимно с атаки срещу компании със софтуер за изнудване. Част от тези специалисти сега вероятно са е насочила към слабите места на критичната онлайн инфраструктура на Европа и Северна Америка.

Все още няма яснота за мотивите на тези хора. Дали хакерите действително се смятат за патриоти, верни на Кремъл и поддържащи режима на Путин? Или руската държава умишлено оказва натиск върху кибермафията и ги използва като инструмент за собствените си цели? Възможен е и трети вариант - симбиоза между киберпрестъпници и държавни актьори, отбелязва АРД.

Какъвто и да е отговорът, в средите за сигурност смятат, че в ъндърграунд киберсцената назрява нещо. Става и все по-трудно да се определи кой стои зад дадена атака.

Един от основните играчи от този "бизнес" е хакерската група "Killnet", известна най-вече със своите DDOS атаки, които парализират уебсайтове. С началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. тя промени модела на работата си. Оттогава организацията очевидно има политически мотиви и редовно извършва атаки срещу цели в Запада. Сред тях са уебсайтове на НАТО, европейски правителства и американски летища.

През декември 2022 г. "Killnet" обединиха силите си с други, предимно руски хакерски групи като "Anonymous Russia" и "Mirai Botnet". Основаха и онлайн платформа, на която се разпространяват и търгуват зловреден софтуер, киберуслуги и изтекли данни. Там се осъществява и обмен на информация за бъдещи цели и методи за кибернападения. Твърди се, че бивши членове на "Killnet" са се свързали и с групи като "XakNet", "CyberArmy", "Beregini" и "NoName057", за да провеждат съвместни дейности в подкрепа на Кремъл, пише DW.

Германия също се намира под радара на проруските хакерски колективи. "Killnet" започна да разпространява хаштага #DeutschlandRIP в социалните мрежи през януари. Малко след това бяха извършени кибератаки срещу различни цели във Федералната република. Сред засегнатите бе и болница в Берлин. След доставката на танкове "Леопард" за Украйна, киберпрестъпниците публикуваха в един от каналите си в telegram планове на конструкцията им - заедно с препоръки къде точно може да се стреля срещу тях.

Снимка: pixabay