ООН: Расистка реч на омразата на Русия към украинците трябва да спре

Разпространяват се расистки стереотипи, констатира Комитетът за премахване на расовата дискриминация

28.04.2023 | 17:48 Редактор: Вяра Димова
ООН: Расистка реч на омразата на Русия към украинците трябва да спре

ООН упрекна Русия за широко разпространената "расистка реч на омразата", насочена срещу украинците, и заяви, че етническите малцинства са били непропорционално призовани да се бият във войната на Москва в Украйна, предаде АФП.

Комитетът на ООН за премахване на расовата дискриминация заяви, че е "дълбоко загрижен" от "подбуждането на расова омраза и разпространяването на расистки стереотипи срещу етническите украинци" от страна на Русия.

"Това е особено широко разпространено "в държавните радио и телевизия, в интернет и в социалните медии, както и от публични личности и държавни служители", заяви комитетът.

Той също така изрази съжаление за "липсата на информация за разследвания, съдебни преследвания, присъди и санкции за такива деяния", и призова Москва да предприеме мерки за борба с речта на омразата.

Констатациите бяха сред изводите, направени след прегледа на 18 независими експерти, които периодично проверяват как държавите спазват международната конвенция за премахване на расовата дискриминация, предаде БГНЕС.

Комитетът също така изрази дълбока загриженост от "съобщенията за принудителна мобилизация и наборна служба", както в Русия, така и в "други територии под неин ефективен контрол", за да се сражават в Украйна след пълномащабната инвазия през февруари 2022 г.

Комитетът предупреди, че тези практики "непропорционално засягат членовете на етническите малцинства, включително коренното население".

Експертите призоваха Москва да "прекрати практиката на принудителна мобилизация и призоваване на членове на кримските татари и коренните народи в Крим в продължаващия военен конфликт с Украйна".

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
Димитър Русев
преди 1 година
Оставете ги да продължат и да се самоубият като страна! Колко Руснака сте виждали да върашат нещо друго освен да пият?Колко от техните държавни ръководители, учени, поети, музиканти и т.н.т. са чисти руснаци?" Внимавай какво си пожелаваш!"така са ми казали че пише в Библията Сигнализирай за неуместен коментар