Масирани руски удари в цяла Украйна, дете е сред загиналите

Злото може да бъде спряно с оръжия и санкции, призова президентът Зеленски

28.04.2023 | 13:40 Редактор: Елеонора Танева

Загинали и ранени при масирани руски удари в различни градове в Украйна. Сред жертвите има и дете. След повече от 50 дни затишие имаше ракетни нападения и в столицата Киев.

Най-малко 7 са загиналите в град Уман, където ракети удариха жилищен блок. Спасителите издирват пострадали сред отломките. Рано сутринта и Киев беше разтърсен от експлозии. Сирените за въздушна тревога бяха задействани из цялата страна.

Атакувани са различни райони, включително в Централна и Южна Украйна. Руските военни заявиха, че са поразили около 130 цели на Украинските въоръжени сили. 

Президентът Володимир Зеленски излезе с гневна реакция в Twitter. "Злото може да бъде спряно с оръжия – нашите защитници правят това. Може да бъде спряно и със санкции. Глобалните санкции трябва да се засилят", написа Зеленски. 

Той добави, че последните удари доближават терористичната държава до провала и до наказанието и тя трябва да получи справедлив отговор в Украйна и по света.

На този фон президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, който предвижда депортиране на жители на анексираните територии. Става дума за хора, които са запазили гражданството си и не са получили руски паспорти. Те са застрашени от депортация, ако се прецени, че са опасност за сигурността на Русия.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС