Зеленски: Ще изправим Путин пред Международния съд за геноцид

ПАСЕ прие резолюция, признаваща депортацията на украински деца като доказателство за това престъпление

28.04.2023 | 07:34 Редактор: Елеонора Танева
Зеленски: Ще изправим Путин пред Международния съд за геноцид

Напредват глобалните усилия за изправяне на руския президент Владимир Путин пред Международния съд за геноцид. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение. 

"Днес в Страсбург имаше важен политически резултат на сесията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Приета е резолюция, признаваща, че депортирането на украинските деца от Русия е доказателство за геноцид. На практика това решение ще помогне значително на глобалните ни усилия да изправим Русия и нейните служители, включително и главата на терористичната държава, пред съда за геноцид и политика на геноцид срещу Украйна", обясни Зеленски.

По думите му депортацията на украинските деца е един от напълно обмислените елементи на опита на Русия да заличи идентичността на украинския народ, да унищожи същността на украинците.

"Това е умишлено престъпление на геноцид, извършено от руски официални лица. Ето как трябва да се квалифицира както политически, така и законно", настоя Зеленски.

Той уточни, че съпругата му Олена се е обърнала към ПАСЕ специално по въпроса за децата и семействата.

"Нашите парламентаристи и дипломати са свършили добра работа. На всички нива – официални и неформални, с държавни лидери, на парламентарно, правителствено, правоприлагащо ниво, в правната общност и в международните и междупарламентарни организации – ще продължим да работим за връщането на всички депортирани украински деца и за наказанието на Русия", категоричен беше Зеленски.

Снимка: БГНЕС


4
0 rate up comment rate down comment 0
Пламен
преди 11 месеца
3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
Пак сме предозирали подправките в сутрешната чорба..... Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 11 месеца
Друг път, дребен клоун, слуга на империята! По-скоро теб ще съдят, ако те успееш да избягаш от възмездието за стотиците хиляди жертви. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Бля, бля
преди 11 месеца
Ще го изправиш на куково лято! Колкото повече закани отправят ,колкото повече агитпропаганда ,толкова повече хората стават русофили. Сигнализирай за неуместен коментар