Столтенберг: 98% от обещаните бойни машини вече са доставени на Украйна

Това са над 1550 бронирани машини, 230 танка и друго оборудване, стана ясно от думите на генералният секретар на НАТО

27.04.2023 | 14:53 Редактор: Михаела Димитрова
Столтенберг: 98% от обещаните бойни машини вече са доставени на Украйна

Съюзниците от НАТО са доставили почти всички обещани бойни превозни средства на Украйна, заяви в четвъртък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Повече от 98% от бойните машини, обещани на Украйна, вече са доставени. Това означава над 1550 бронирани машини, 230 танка и друго оборудване, включително огромно количество боеприпаси“, каза той в централата на НАТО в Брюксел по време на съвместен брифинг заедно с премиера на Люксембург Ксавие Бетел.

"Общо сме обучили и екипирали повече от девет нови украински бронирани бригади. Това ще постави Украйна в силна позиция да продължи да си връща окупираната от Русия територия", добави шефът на НАТО.

Според данните, събрани от уебсайта на нидерландското разузнаване Oryx, Украйна е получила повече от 4000 единици тежко въоръжение от западните си съюзници през 2022 г., включително танкове, бронетранспортьори, бойни машини на пехотата (БМП), самоходни оръдия и ракетни системи, предаде Ройтерс, цитиран от БНР.

Генералният секретар на НАТО също така каза, че "приветства" разговора между президента на Китай Си Цзинпин и лидера на Украйна Володимир Зеленски. Той обаче добави, че това не променя факта, че Китай все още не е осъдил инвазията на Русия в Украйна.

Китайският президент Си Цзинпин разговаря по телефона с украинския президент Володимир Зеленски в сряда за първи път след началото на инвазията на Русия в Украйна.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Лошо, куче, ама. Наш
преди 1 година
Пикаеш. Срещу. Вятъра. Знаеш. Н...О Сигнализирай за неуместен коментар