Москва вече се готви за пълномащабен конфликт със Запада? Столтенберг със силни думи за Китай

"Всяка възможност за смислени преговори изисква Украйна да разполага с необходимата помощ", каза генералният секретар на НАТО

27.04.2023 | 19:30 Редактор: Михаела Димитрова

НАТО приветства проведения телефонен разговор между лидерите на Украйна и Китай - Володимир Зеленски и Си Дзинпин. Зеленски акцентира върху назначаването на украински посланик в Пекин и очакванията си за мощен тласък в двустранните отношения. Китай настоява за диалог и преговори като единствено възможен изход от войната с Русия. Според НАТО, обаче, Украйна първо трябва да покаже на Москва, че не може да победи на бойното поле. 

"Всяка възможност за смислени преговори изисква Украйна да разполага с необходимата помощ, за да изпрати послание до руския президент Владимир Путин, че той няма да победи с война", заяви генералният секретар на НАТО.

По думите на Йенс Столтенберг Киев трябва да може да решава при какви условия и в какви формати да преговаря.

"Приветствам състоялия се телефонен разговор между президентите Зеленски и Си. Важно е също Китай да разбере по-добре украинската гледна точка. Това не променя факта, че Китай все още не е осъдил руското незаконно нападение срещу Украйна", коментира Столтенберг.

"Повече от 98% от бойните машини, обещани на Украйна, вече са доставени. Това означава над 1550 бронирани машини, 230 танка и друго оборудване, включително огромно количество боеприпаси. Обучени са най-малко 9 украински бронирани бригади, в подготовка за отвоюване на окупирани територии.“, каза Столтенберг.

В зоната на боевете снайперисти убиха украински журналист Богдан Битик, работил като кореспондент на италианския вестник "Република". Ранен е репортерът Корадо Дзунино. Двамата са попаднали вероятно в руска засада в Херсонска област.

Германският вестник "Bild" съобщи сензационно, че дронът, който падна в понеделник в Московска област с голямо количество експлозив, е "свързан с опит за покушение срещу руския президент." Твърдението е на украински активист, за когото се смята, че има тесни връзки с разузнавателните служби в Киев.

Дронът бил пуснат, когато се разбрало, че Владимир Путин ще посети индустриален парк в района. В общо разследване журналисти от скандинавските страни разкриват, че руски риболовен кораб събира разузнавателна информация за американска ядрена подводница, която участва в учения в Северно море.

Датски екип е заснел как на борда на друг плавателен съд, изследователски, се движат въоръжени мъже с маски. Контраразузнавачи, цитирани в разследването, подозират, че Москва извършва подривна дейност в подготовка за евентуален пълномащабен конфликт със Запада.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС


2
2 rate up comment rate down comment 4
Стефан
преди 11 месеца
Не трябва да се допуска някой в Европа, в случая Русия да мести граници с война. Европа не е Африка.Садам прави опити, но свърши на въжето. Гиркин, предсказва за Путин че ще свърши като Кадафи, с автомат в...Съвременният империализъм е на технологиите. Те дават огромна власт. Осигуряват висок стандарт на живот.Държавите неудачници разчитат на oръжието. Лошото е, че съвременната война е на технологиите и човешкия капитал. Според законите на природата, който ги няма ще бъде унищожен. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 11 месеца
Тоя ненормалник последно време е станал доста активен. Говори само за оръжия, конфликти.... Опитват се да вкарат целия свят във война адовете Сигнализирай за неуместен коментар