Смъртността от Ковид-19 спадна драстично, нов вариант мори и ваксинирани

Една от всеки 10 инфекции води до Long Covid

26.04.2023 | 21:30 Редактор: Петя Кръстева
Смъртността от Ковид-19 спадна драстично, нов вариант мори и ваксинирани

Смъртните случаи от Ковид-19 са намалели с 95% от началото на годината, съобщи СЗО, че но предупреди, че вирусът все още циркулира.

"Много сме окуражени от устойчивия спад на регистрираните смъртни случаи от Ковид-19, които са намалели с 95 % от началото на тази година", заяви на пресконференция ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Въпреки това, в някои страни се наблюдава увеличение, а през последните четири седмици 14 000 души загубиха живота си от това заболяване. И както показва появата на новия вариант XBB.1.16, вирусът все още се променя и е способен да предизвика нови вълни от заболявания и смърт", отбеляза той.

Мария Ван Керхоув, технически ръководител на СЗО по Ковид-19, заяви, че подлиниите на XBB вече са доминиращи в световен мащаб. Те имат по-голямо предимство и показват имунен изход, което означава, че хората могат да се заразят отново, въпреки че са били ваксинирани или заразени преди това. Тя призова за засилено наблюдение чрез тестове, "за да можем да наблюдаваме самия вирус и да разберем какво означава всяка от тези мутации", пише БГНЕС.

Тедрос подчерта, че по приблизителни оценки една от всеки 10 инфекции води до Long Covid, което предполага, че стотици милиони хора ще се нуждаят от по-дългосрочни грижи.

Ръководителят на СЗО отбеляза също как пандемията от Covid-19 е нарушила програмите за ваксинация, като се предполага, че между 2019 и 2021 г. 67 милиона деца ще пропуснат поне една основна ваксина. След десетилетие на спрян напредък нивото на ваксинация се е върнало на това от 2008 г., което води до увеличаване на огнищата на морбили, дифтерия, полиомиелит и жълта треска.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR