Смъртна вълна от лечими болести? 48 млн. деца пропуснали рутинни ваксини

Имунизациите спасяват живота на 4,4 млн. души всяка година

20.04.2023 | 09:00 Редактор: Петя Кръстева
Смъртна вълна от лечими болести? 48 млн. деца пропуснали рутинни ваксини

Около 67 милиона деца в световен мащаб частично или напълно пропускат рутинни ваксини между 2019 и 2021 г. поради локдауни и прекъсване на здравните грижи, причинени от пандемията Ковид-19, съобщи ООН.

"Повече от десетилетие на трудно постигнати успехи в рутинната имунизация на децата бяха разрушени", се казва в нов доклад на Агенцията на ООН за децата, УНИЦЕФ. Добавя се, че връщането в правия път "ще бъде предизвикателство", предаде АФП.

48 милиона деца са пропуснали изцяло рутинните ваксини, заяви УНИЦЕФ и изрази загриженост за потенциални епидемии от полиомиелит и морбили. Ваксинационното покритие сред децата намаля в 112 държави, а процентът на ваксинираните в световен мащаб спадна с 5 пункта до 81% - ниско ниво, което не е наблюдавано от 2008 г. насам. Африка и Южна Азия бяха особено силно засегнати.

"Тревожно е, че спадът по време на пандемията дойде в края на десетилетие, в което като цяло ръстът на имунизацията на децата беше в застой", се казва в доклада.

Ваксините спасяват живота на 4,4 млн. души всяка година. По данни на ООН този брой може да нарасне до 5,8 млн. души до 2030 г., ако бъдат постигнати амбициозните ѝ цели да не бъде изоставен нито един човек.

"Ваксините изиграха наистина важна роля, позволявайки на повече деца да живеят здравословно и дълго", заяви пред АФП Брайън Кили, главен редактор на доклада. 

Преди въвеждането на ваксината през 1963 г. морбили са убивали приблизително 2,6 милиона души всяка година, предимно деца. До 2021 г. този брой е намалял до 128 000. Между 2019 г. и 2021 г. процентът на децата, ваксинирани срещу морбили, е спаднал от 86% на 81%, а броят на случаите през 2022 г. се е удвоил в сравнение с 2021 г.

Кийли предупреждава, че спадът в процента на ваксиниране може да бъде утежнен от други кризи - от изменението на климата до продоволствената несигурност.

"Имате нарастващ брой конфликти, икономическа стагнация в много държави, извънредни ситуации, свързани с климата, и т.н. Всичко това прави все по-трудно за здравните системи и държавите да посрещнат нуждите от ваксинация", каза той.

УНИЦЕФ призова правителствата "да удвоят ангажимента си за увеличаване на финансирането на имунизациите", като се обърне специално внимание на ускоряването на усилията за "наваксване" на ваксинациите за тези, които са пропуснали да се имунизират. В доклада се изразява и загриженост относно спада на доверието на хората във ваксините, което се наблюдава в 52 от 55 изследвани държави.

"Не можем да допуснем доверието в рутинните имунизации да се превърне в поредната жертва на пандемията. В противен случай следващата вълна от смъртни случаи може да бъде на повече деца с морбили, дифтерия или други предотвратими заболявания", заяви Катрин Ръсел, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

В около половината от 55-е изследвани държави повече от 80% от респондентите "възприемат ваксините като важни за децата", пише БГНЕС.

"Има причина да сме донякъде обнадеждени, че услугите се възстановяват в доста държави", каза Кийли. Той добави, че предварителните данни за ваксинацията от 2022 г. показват окуражаващи признаци.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR