България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цял свят чака ваксините срещу рак: Ще са специфични за всеки вид и за всеки човек

Позволяват голяма гъвкавост, но това няма да е евтино, каза д-р Аспарух Илиев

14.04.2023 | 08:00 Редактор: Тодор Петров

До 2030 г. ще има ваксини срещу рак, сърдечно-съдови и автоимунни заболявания, съобщи американска фармацевтична компания Moderna.

Според д-р Аспарух Илиев, който е ръководител на инфекциозна лаборатория в Берн, това е един от големите приноси на Ковид пандемията - че този тип нови РНК ваксини бяха изпробвани и беше установено колко са ефективни. 

"Moderna работи още преди Ковид кризата с BioNTech да създадат ваксини срещу рак и автоимунни заболявания. Нямаме един единствен тип рак, повече от 200 различни са. Ракът е заболяване, в което части от клетките започват да се размножават странно, без да може да бъдат контролирани. Много от раковете могат да блокират имунната система", обясни д-р Илиев в "България сутрин".

По думите му големият плюс на тези ваксини е, че концепцията им е да се вземат тъкани от специфичния рак и да се подготви специфична ваксина за всеки един човек. Тези ваксини позволяват голяма гъвкавост, но това няма да е евтино, с времето ще става по-достъпно за хората, отбеляза събеседникът на Bulgaria ON AIR.

"Технологията на РНК ваксините прави процедурата по-бърза. Генетичната информация се влага директно в основата на ваксината. Уникалното за самия рак бива извлечено много бързо и всяка ваксина е за рака на съответния човек", поясни д-р Илиев. 

Инфекционистът подчерта, че няма ваксина и имунен процес, при които да няма риск от странични ефекти. Това е балансът между ползата и риска - имаме рак, който може да убие човек и разчитаме на ваксини, малки странични реакции биха могли да се очакват, смята д-р Илиев.

Той добави, че много от лекарствата срещу рак не се въвеждат венозно. 

"При този тип РНК ваксини прилагането като хапче е малко вероятно, тъй като трябва да бъдат въведени в кръвообращението. Първо трябва да се вземе биопсия от рака и второ - да се въведат венозно", посочи д-р Илиев.

"Трябва да сме търпеливи, няма да бъде еднократно действие, което ще реши проблема срещу всички видове рак", завърши ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн.

Гледайте целия разговор във видеото.