10 българи чакат евакуация от Судан, по пътя на извеждането им възникна опасност

САЩ и Франция временно закриха дипломатическите си мисии в страната

24.04.2023 | 19:09 Редактор: Юлиан Христов

Външното министерство е в контакт с европейските страни и кризисните центрове на партньори извън Евросъюза като Турция, Саудитска арабия и Обединени арабски емирства, за да осигури евакуирането на българите в Судан. 

31 български граждани, намиращи се на територията на Судан, бяха заявили желание за евакуация. Поддържа се денонощен контакт с тях и се предоставя информация за наличните опции за маршрути по въздух и море, така и за съответна обстановка, касаеща сигурността в региона. Към момента 1500 европейски граждани се намират в Судан, а 1000 са евакуирани. 

"Ние продължаваме да следим ситуацията и да оказваме съдействие на българските граждани в Судан. Очаква се броят на желаещите евакуация европейски граждани в Судан да се увеличи", каза заместник-министърът и говорител на МВнР Костадин Коджабашев. 

На терен в момента се намират 10 души, от тях - четирима - жена с три деца пътува към базата в Хартум, където би трябвало да бъде евакуирана със самолет, но по пътя е възникнала опасност.  Хора от 12 държави, сред които и американци, французи, германци и 91 саудитски граждани са били изведени от Порт Судан през нощта. Пристанището на брега на Червено море е разположено на около 650 километра от столицата Хартум. Евакуираните са пристигнали невредими в Джеда, в Саудитска Арабия. 

Около 1000 граждани на ЕС вече са евакуирани от Судан. 

"Днес, по мое разпореждане, армията на САЩ извърши операция по евакуирането на американските правителствени служители от Хартум". На конвоя беше осигурена цялата необходима защита по пътя от Хартум до Порт Судан", каза американският президент Джо Байдън в изявление. 

Работата на американското посолство в Хартум е временно преустановена, а американските дипломати и техните семейства са успешно евакуирани от страната. Франция също обяви, че затваря дипломатическата си мисия в Судан.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС