Масова евакуация от Судан, над 12 държави успешно изтеглиха гражданите си

Броят на загиналите в сраженията е над 400

24.04.2023 | 18:55 Редактор: Вяра Димова

Над 400 души са загинали във внезапно избухналия конфликт в Судан между армията и паравоенната група - Сили за бърза подкрепа. Боевете там продължават, което предизвика масова евакуация на дипломати и хуманитарни работници. Повече от 12 държави изтеглиха своите граждани от африканската държава, включително и България.

Около 1000 граждани на ЕС вече са евакуирани от Судан. Хора от 12 държави, сред които и американци, французи, германци и 91 саудитски граждани са били изведени от Порт Судан през нощта. Пристанището на брега на Червено море е разположено на около 650 километра от столицата Хартум. Евакуираните са пристигнали невредими в Джеда, в Саудитска Арабия. 

"Днес, по мое разпореждане, армията на САЩ извърши операция по евакуирането на американските правителствени служители от Хартум. На конвоя беше осигурена цялата необходима защита по пътя от Хартум до Порт Судан", каза американският президент Джо Байдън в изявление.

Работата на американското посолство в Хартум е временно преустановена, а американските дипломати и техните семейства са успешно евакуирани от страната. Франция също обяви, че затваря дипломатическата си мисия в Судан. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС