The Economist: Изтребителите МиГ-29, предадени на Киев, са за резервни части

От началото на военната операция украинските военновъздушни сили са загубили 60 изтребителя

23.04.2023 | 22:40 Редактор: Михаела Димитрова
The Economist: Изтребителите МиГ-29, предадени на Киев, са за резервни части

Много от изтребителите, предадени на Украйна, се оказаха негодни за употреба и се използват за резервни части, пише британският The Economist. Изданието припомня, че около осем самолета МиГ-29 са били доставени от Полша и Словакия. 

"Полша и Словакия са доставили около осем изтребителя МиГ-29 през последните седмици, но много от самолетите са негодни за полети и се използват като резервни части", пише The Economist.

От началото на военната операция украинските военновъздушни сили са загубили 60 изтребителя, което прави 40% от предвоенния им флот, твърди британското издание, като се позовава на американски документ, който изтече в интернет. На украинските въоръжени сили са останали около 80 изтребителя, посочва The Economist, цитиран от БГНЕС.

Изданието пише още посочва, че шведският изтребител "Gripen" подхожда идеално за нуждите на украинските въоръжени сили, а украинските военни имат желание да получат американски F-16.

Самата Швеция обаче разполага с по-малко от 100 изтребители "Gripen", като страната е продала или отдала на лизинг около 66 машини на други държави, а след като кандидатурата ѝ за членство в НАТО беше блокирана, Швеция няма да посмее да отслаби отбранителните си способности, смята The Economist.

Снимка: БГНЕС.


3
24 rate up comment rate down comment 5
Кви
преди 1 година
Глупости се пишат не е истина.ЗАПАДНАТА ПРОПАДНАЛА ПРОПАГАНДА НИЩО ДРУГО НЕ МОЖЕ ДА ИЗМИСЛИ!У.РЕТЕ ЛЪЖЦИ ПРОКЛЕТИ Сигнализирай за неуместен коментар
2
6 rate up comment rate down comment 5
Н2о
преди 1 година
Последно. Грипен или ф2? Докато решат и ще ги наводнят с китайски. Сигнализирай за неуместен коментар
1
25 rate up comment rate down comment 11
А
преди 1 година
Стига сте ревали за тая Украйна бе Във варшавския договор бяхме по следни,в нато също сме най-отзад! Сигнализирай за неуместен коментар