Сушата в Испания тласна цената на зехтина до рекордни нива

Липсата на дъжд тревожи търговци и анализатори за реколтата тази година

23.04.2023 | 20:49 Редактор: Михаела Димитрова
Сушата в Испания тласна цената на зехтина до рекордни нива

Липсата на дъжд в Испания тласка цените на зехтина до рекордни нива, а анализатори предупреждават, че особено сухо лято може да доведе до още по-малка реколта по-късно тази година, пише Financial Times.

Цените на зехтина нарастват с почти 60 на сто от юни насам до около 5,4 евро на килограм заради голямата суша в Европа, която миналата година унищожи реколтата от маслини на Стария континент.

Испания, която е най-големият производител на зехтин, пострада особено тежко. Фермерите в страната обикновено произвеждат половината от зехтина в света, но годишното предлагане е намаляло почти наполовина до около 780 хил. тона през последните 12 месеца.

"За 20 години в индустрията никога не съм виждал такива цени“, казва Вито Мартинели, анализатор на зърнените и маслодайните култури в Rabobank. Миналата година беше катастрофална за Испания, а реколтата в Италия "също беше лоша заедно с тази в други средиземноморски страни", допълва той, цитиран от Investor.bg.

2022 се оказа най-сухата година за Италия от 1800-та година насам, сочат данни на компанията за анализи Centro Studi Divulga.

Продължителната суша в Испания поставя под въпрос възстановяването на производството тази година. Миналия месец беше вторият най-топъл март в Испания за този век и вторият най-сух, сочат данни на метеорологичната агенция в страната.

Снимка: Bloomberg.com


1
0 rate up comment rate down comment 0
Испанеца
преди 1 година
Днеска си седим у дома за пореден ден оти вали вънка.Къде тая суша? Сигнализирай за неуместен коментар