Ердоган очаква сериозна подкрепа от турската диаспора в Германия

Във Федералната република живеят около 2,8 млн. души, половината имат турско гражданство

22.04.2023 | 22:39 Редактор: Вяра Димова
Ердоган очаква сериозна подкрепа от турската диаспора в Германия

На 14 май в Турция ще се проведат президентски и парламентарни избори. Гражданите на страната по целия свят също имат право да участват във важния вот. 

Най-голямата диаспора се намира в Германия - според последното преброяване на Федералната служба по миграция и бежанци (BAMF) отпреди 5 години, във Федералната република живеят около 2,8 милиона души с турски миграционен произход. От тях приблизително половината имат турско гражданство. Тези, които имат право на глас, ще могат да пуснат бюлетина между 27 април и 9 май в някое от 14-те задгранични представителства на Турция в Германия.

Този път не е изключено дългогодишният президент Реджеп Тайип Ердоган да загуби. Негов основен опонент е Кемал Кълъчдароглу, политик от кемалистко-светската Републиканска народна партия. Той е и кандидатът на опозиционния Национален алианс.

В Германия обаче Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) могат да очакват категорична победа. Защо това е така?

Метин Ширин живее в Кьолн от 43 години. Той е работил в заводите на "Форд" четири десетилетия и се е занимавал с активна синдикална дейност. Ширин е гласувал за Ердоган преди и смята отново да го направи, разказва той пред ДВ: "През последните 20 години симпатиите ми към ПСР продължават да нарастват".

"Хората от турски произход в Германия гласуват непропорционално за Ердоган. Това е реалността", обяснява Юнус Улусой от Центъра за турски изследвания и проучвания на интеграцията (ZfTI) към Университета Дуисбург-Есен. На конституционния референдум през 2017 г. около 63% от турците в Германия подкрепиха предложенията на Ердоган.

В същото време резултатът му в Турция беше малко под 51%. Допитването трансформира Турция от парламентарна в президентска република. А на изборите за държавен глава през 2018 г. почти 65% от гласовете в Германия отидоха за Ердоган. В Турция подкрепата за него бе 52,6%, пише DW.

Не навсякъде в чужбина обаче тенденциите са същите като в Германия. На вота през 2018 г. Ердоган спечели едва 17% от гласовете в САЩ, 21% във Великобритания, 29% в Катар и 35% в Иран.

Важен фактор за подкрепата за ПСР е развитието на Турция под лидерството на Ердоган, посочва Ширин, който е много доволен от ситуацията в родината си в области като здравеопазване, транспорт и отбрана.

Снимка: БГНЕС