Предизборният манифест на Ердоган - ограничаване на инфлацията и бюджетна дисциплина

Партията му се стреми да постигне годишен икономически растеж от 5,5 на сто

11.04.2023 | 17:40 Редактор: Искра Ангелова
Предизборният манифест на Ердоган - ограничаване на инфлацията и бюджетна дисциплина

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се ангажира да ограничи инфлацията в страната до едноцифрени стойности и да продължи да приоритизира бюджетната дисциплина в оповестения предизборен манифест на неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), предаде Ройтерс.

В манифеста се посочва, че партията се стреми да постигне годишен икономически растеж от 5,5 на сто в периода 2024-2028 г., а до края на 2028 г. да повиши БВП на 1,5 трилиона долара.

Текстът на манифеста беше оповестен, докато Ердоган произнасяше слово, с което официално даде старт на предизборната кампания на ПСР.

Президентът заяви, че неговата партия е тази, която трябва да държи кормилото на държавата в тези критични, по думите му, времена, в които глобалните баланси се изграждат наново, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

"Докато светът постоянно търси посока на фона на нови предизвикателства, Турция има шанса да бъде една крачка пред всички останали благодарение на институционалния опит на ПСР и на нашето политическо ръководство", заяви още той.

Парламентарните и президентските избори в Турция са насрочени за 14 май. Ердоган е изправен пред най-голямото си политическо предизвикателство, откакто ПСР дойде на власт през 2002 г. Проучванията показват спад в подкрепата за него през последните години след рязко повишаване на инфлацията, предизвикано от следваната от правителството нетрадиционна икономическа политика, отбелязва Ройтерс. Насърчаваното от Ердоган намаляване на лихвените проценти доведе инфлацията до 24-годишен връх от над 85 на сто през октомври, след което тя спадна до около 50 на сто през март.

"Ние ще продължим да развиваме икономиката си чрез инвестиции, заетост, производство, износ и излишък по текущата сметка. Ще сведем инфлацията до едноцифрено число и категорично ще спасим страната си от този проблем", каза той пред множество на стадион в Анкара.

Снимка: БГНЕС