Предизборни обещания? Ердоган: Турция ще излекува раните на засегнатите от земетресенията райони

"Нашата цел е да направим така, че евакуираните хора да се върнат в домовете си", заяви турският президент

27.03.2023 | 15:53 Редактор: Искра Ангелова
Предизборни обещания? Ердоган: Турция ще излекува раните на засегнатите от земетресенията райони

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изтъкна значението на възстановяването на югоизточните райони на страната, засегнати от унищожителните земетресения през февруари, предават турските медии.

"Турция ще излекува раните на засегнатите от земетресенията райони", каза снощи Ердоган на вечеря ифтар в Истанбул с хора, пострадали при земетресенията.

При трусовете със сила 7,6 и 7,7 загинаха над 50 000 души, а над 115 хиляди бяха ранени. Земетресенията засегнаха 14 милиона души в 11 окръга в Югоизточна Турция.

Ердоган посочи, че властите планират в рамките на година да бъдат построени 319 000 жилища (предвижда се да бъдат построени общо 650 000).

Това обещание е включено и в предизборния протокол на Републиканския алианс за изборите на 14 май.

Президентът Ердоган заяви още, че със съживяването на икономиката, промишленото производство и други дейности завръщането на местните жители в засегнатите от земетресението райони ще се ускори.

"Нашата цел е да направим така, че евакуираните хора да се върнат в домовете си, на работните си места и в живота си възможно най-скоро", каза турският лидер, цитиран от БТА.

Турският народ помага на пострадалите от земетресението още от първия ден. Също така няма да забравим и международната помощ, оказвана на страната ни, посочи Ердоган.

Снимка: БГНЕС