Зеленски към Столтенберг: Кога и как Украйна може да влезе в Алианса?

"Украйна не се готви за каквато и да било алтернатива на членството в НАТО", заяви украинският президент

20.04.2023 | 20:42 Редактор: Искра Ангелова
Зеленски към Столтенберг: Кога и как Украйна може да влезе в Алианса?

Украинският президент Володимир Зеленски подчерта на съвместен брифинг с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че би искал да знае кога и как Украйна може да влезе в Алианса и какви гаранции за сигурността ще има за нея по пътя към това членство. Двамата дадоха брифинг в Киев по време на визитата на Столтенберг в украинската столица - първата след началото на войната.

Зеленски отново подчерта, че Украйна не се готви за каквато и да било алтернатива на членството в НАТО и допълни, че думите му са насочени към някои страни, които постоянно търсят някакъв компромис по въпроса.

От думите му стана ясно, че покана може да бъде отправена още на срещата на върха във Вилнюс през юли. "Нека бъда ясен. Полагащото се място на Украйна е в евроатлантическото семейство. Това място е в НАТО. И с времето нашата подкрепа ще ви помогне да направите възможно това", увери Столтенберг, цитиран от БНР.

Сутринта генералният секретар на НАТО посети киевското предградие Буча, откъдето бяха разпространени кадри, показващи военни престъпления: "Бях дълбоко разтърсен от това, което видях там. Руските зверства срещу украинския народ продължават и днес. И на виновните трябва да бъде потърсена отговорност", каза Столтенберг.

Снимка: БГНЕС