Столтенберг в Киев: Мястото ви е в НАТО, ще бъдем с вас, колкото е необходимо

Посещението започна от Мемориала на убитите украински войници

20.04.2023 | 19:06 Редактор: Искра Ангелова

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи изненадващо посещение в Киев - първото му в Украйна след началото на руската инвазия. Официалните му срещи първоначално се пазеха в тайна от съображения за сигурност. А по-късно на съвместна пресконференция с украинския президент Столтенберг подкрепи желанието на Киев за членство в НАТО.

Посещението започна от Мемориала на убитите украински войници в Киев. Столтенберг разгледа повредена руска бойна техника, която е изложена на централния площад.

На пресконференцията със Зеленски по-късно Столтенберг заяви, че бъдещето на Украйна е в НАТО.

"Нека бъда ясен - законното място на Украйна е в евроатлантическото семейство. Мястото ѝ по право е в НАТО. И с течение на времето нашата подкрепа ще ви помогне да направите това възможно. Военната подкрепа ще продължи. Досега съюзниците са обучили десетки хиляди украински военнослужещи и са предоставили 65 милиарда евро само за военна помощ. НАТО е с вас днес, утре и ще бъде с вас толкова дълго, колкото е необходимо", заяви генералният секретар на НАТО.

Столтенберг покани Зеленски на срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс през юли. Украинският президент каза, че е благодарен за това, но също така е важно още на тази среща страната му да получи покана за членство в Алианса.

Според Зеленски няма обективна пречка да се вземе политическо решение в най-скоро време.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.