Лавров: Западняците опитват да се обединят като изключителни държави

Вашингтон е наложил санкции на стотици руски длъжностни лица след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г.

20.04.2023 | 08:00 Редактор: Юлиан Христов
Лавров: Западняците опитват да се обединят като изключителни държави

Руският външен министър Сергей Лавров и президентът на Никарагуа Даниел Ортега омаловажиха въздействието на американските санкции върху двете страни, предаде АФП.

По време на четиричасовия си престой в Манагуа, Лавров се срещна с Ортега и съпругата му Росарио Мурильо, която е и вицепрезидент.

Въпросът за санкциите възникна, след като Министерството на финансите на САЩ обяви, че трима никарагуански съдии, изиграли роля в лишаването на 316 противници на Ортега от гражданство през февруари, са били включени в черен списък на санкциите.

"Днес Съединените щати наложиха санкции на трима съдии, защото са прилагали правосъдие срещу терористи. Вече има стотици санкционирани наши колеги държавни служители, но ние вече не се страхуваме от това", заяви Ортега в разговор с Лавров.

На свой ред той изтъкна, че хората, "на които са наложени санкции в Русия, казват, че това е признание за техния напредък в защитата на правата на Русия".

Вашингтон е наложил санкции на стотици руски длъжностни лица и институции след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. По-рано по време на посещението Лавров приветства Никарагуа като съюзник срещу водената от САЩ коалиция, пише БГНЕС.

"Западняците, под егидата на такива държави като САЩ, се опитват да се обединят като изключителни държави, опитват се да разпространят своята хегемония в конфликти като, например, в Украйна", каза Лавров според официалния превод.

Снимка: БГНЕС