ЕК: Всички страни от ЕС трябва да спазят заповедта за арест на Путин

Европарламентът призова за съдебно преследване на отговорните за депортацията на украински деца

19.04.2023 | 17:16 Редактор: Юлиан Христов
ЕК: Всички страни от ЕС трябва да спазят заповедта за арест на Путин

Държавите от Евросъюза, които са признали юрисдикцията на Международния наказателен съд, са длъжни да изпълнят издадената заповед за арест и предаването на съд на руския президент Владимир Путин. 

Това каза еврокомисарят за ценностите и прозрачността Вера Йоурова пред пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург на дебат, посветен на отвличането на украински деца в Русия.

По-рано Европейският парламент призова за съдебно преследване на отговорните за това, което нарече принудителна депортация и осиновяване на украински деца, предаде Анадолската агенция.

Заповедта на главния прокурор на съда Карим Хан за ареста на Путин и на детския омбудсман Мария Лвова-Белова бе издадена в края на март заради отвличане на деца и е доживотна. Москва заяви, че не признава юрисдикцията на съда в Хага и няма да се съобрази с нея. 

"Осиновяването в резултат на незаконно отвличане е престъпление и не може да се толерира.  Офисът на върховния комисар за бежанците в Русия, както и независимата телевизия "Дождь" също идентифицираха украински сираци в руски домове за деца. В някои от тях децата са подлагани на т.нар. "военно-патриотично обучение", каза Йоурова, съобщава БНР.

Еврокомисарят съобщи, че ЕС вече е предоставил на Международния наказателен съд 10 млн. евро (приблизително 11 млн. долара), за да му помогне да развие капацитета си за наказателно преследване, като потвърди подкрепата на блока за работата на съда в бъдеще.

На 28 февруари говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че след "специалната военна операция" Москва е прехвърлила сираци от рускоезичните територии на разкъсваната от войната Украйна в семейства и приемни домове в Русия.

Въпреки това по време на дебата в Страсбург преобладаващото мнозинство от законодателите на ЕС изразиха подкрепа за работата на МНС и призоваха за наказателно преследване на престъпленията, извършени в Украйна.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Не знам
преди 1 година
Европейската комисия да си гледа нейната си работа да не фалира целия свят от Банкрут,включително и САЩ ,още един път последно предупреждение към Европа не бъдете руската мечка!!!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
zasho
преди 1 година