ЕК: 16 000 украински деца са насилствено отведени в Русия

Вера Юрова: Страната показа незачитането на международния ред

19.04.2023 | 11:22 Редактор: Вяра Димова
ЕК: 16 000 украински деца са насилствено отведени в Русия

16 000 украински деца са засегнати от насилствено отвеждане в Русия, съобщи пред Европейския парламент в Страсбург заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова.

Досега едва 361 украински деца са били върнати в родината си, добави тя, като се позова на сведения от различни международни организации. По нейните думи осиновяванията на тези деца представляват престъпление.

Юрова отбеляза, че наскоро Международният наказателен съд е издал по този повод заповед за задържане на руския президент Владимир Путин.

"Русия ясно показа незачитането на международния ред, основан на правила, с реакцията на издадените заповеди от МНС", заяви зам.-председателката на Еврокомисията, цитирана от БТА. Юрова отбеляза, че всички държави от ЕС и останалите, приели Римския статут, са длъжни да изпълнят заповедите на МНС за задържане.

Зам.-председателката на ЕК посочи, че Комисията е осигурила 10 милиона евро за работата на МНС от началото на войната в Украйна и добави, че ЕС е наложил досега санкции срещу 16 виновници за отвличането на украински деца.

Снимка: БГНЕС