Споразумение в Г-7: Продължава подкрепата за Украйна, осъдиха действията на Русия

Външните министри се обявиха срещу решението на Москва да разположи тактически ядрени оръжия на територията на Беларус

17.04.2023 | 09:44 Редактор: Тодор Петров
Споразумение в Г-7: Продължава подкрепата за Украйна, осъдиха действията на Русия

Министрите на външните работи на Г-7 се споразумяха да продължат подкрепата си за Украйна и да запазят санкциите срещу Русия, както и да си сътрудничат за затягане на контрола върху спазването на ограничителните мерки. Това стана ясно от тяхно изявление във връзка със ситуацията в Украйна по време на сесията на външните министри на държавите от Г-7 в Япония.

"Г-7 потвърди, че ще запази строгите санкции срещу Русия и ще продължи да оказва силна подкрепа на Украйна", се казва в съобщението, разпространено от ТАСС. 

Министрите са се договорили също да укрепват сътрудничеството по отношение на борбата с опитите за заобикаляне на санкциите и да противодействат на доставките на оръжия от трети страни за Русия.

Външните министри на Г-7 осъдиха и решението на Русия да разположи тактически ядрени оръжия на територията на Беларус.

Министрите на външните работи се стремят да отправят единно послание относно опасенията за Китай след противоречивите изказвания на френския президент Еманюел Макрон, пише БГНЕС.

Министрите се опитват да преодолеят бурята, предизвикана от твърдението на Макрон след пътуване до Пекин, че Европа трябва да избягва "кризи, които не са наши", а Китай беше включен в дневния ред още преди началото на официалните разговори.

Снимка: БГНЕС