Пригожин с опит да поведе партия в Русия - може ли да заеме поста на Путин?

Ръководителят на "Вагнер" открито заявил амбиции да играе по-значима роля в руската политика, съобщи "ЦеДеЕф"

14.04.2023 | 15:49 Редактор: Вяра Димова
Пригожин с опит да поведе партия в Русия - може ли да заеме поста на Путин?

Ръководителят на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин се опитва да поеме контрола върху една от парламентарно представените партии в Русия, съобщава "ЦеДеЕф". Става въпрос за формацията "Справедлива Русия", която е част от "системната опозиция" в Русия - партии, които се водят опозиционни, но де факто поддържат режима в Кремъл.

Пригожин се е срещнал няколко пъти с лидера на партията Сергей Миронов и открито е заявил своите амбиции да играе по-значима роля в руската политика.

Ръководителят на "Вагнер", който в годините стана известен и като "Готвача на Путин", има интерес към овладяването на клона на партията в Санкт Петербург. Пригожин има дългогодишен конфликт с губернатора на Санкт Петербург. Той вероятно планира да овладее парламентарно представената партия, за да използва влиянието си след това на регионално ниво. 

Нещо повече, получавайки официален политически пост, Пригожин би могъл да получи не само по-голямо влияние и видимост на национално ниво, но и депутатски имунитет.

Малко вероятно е Пригожин да успее да реализира политическите си амбиции, посочва "ЦеДеЕф". На първо място, той сериозно надценява позициите си. Лидерът на "Вагнер" влезе в сериозен конфликт с руското Министерство на отбраната по отношение на войната в Украйна. Въпреки че наемниците му са силно зависими от редовната армия за доставките на боеприпаси, през есента на 2022 г. Пригожин на няколко пъти остро разкритикува и министерството, и военните.

В отговор на това ведомство започна да намалява доставките за бойците на Пригожин, след което той бе принуден да се извини публично. Слабо вероятно е, че той някога ще успее да си възвърне доверието на военните, пише DW.

"ЦеДеЕф" отбелязва още, че така наречената "опозиция" в Русия е внимателно изградена и прецизно балансирана. За да функционира правилно, особено с оглед на предстоящите регионални избори през есента и президентския вот в началото на 2024 г., се изисква дисциплинирано и умело сътрудничество между политическите актьори. 

Криминалното му минало също е пречка за евентуална политическа кариера. През 80-те години на миналия век той е лежал 9 години в затвора с присъда за грабеж и кражба.

Снимка: БГНЕС