Италия е разтресена от противоречия - анонимни раждания и законно изоставяне на бебета в кутии

Самите кутии се отопляват, наблюдават се постоянно и са денонощни

14.04.2023 | 14:06 Редактор: Искра Ангелова
Италия е разтресена от противоречия - анонимни раждания и законно изоставяне на бебета в кутии

В Италия жена, която по някаква причина реши, че не може да се грижи за бебето си, може да го остави в бебешка кутия на сигурно място в пълна анонимност.

Все по-рядко италианките избират тази възможност, но все още се случва, съобщава Евронюз.

По време на Великден жена реши анонимно да остави момченцето си в такава кутия в една от най-големите болници в Милано - Policlinico di Milano. Мнозина биха казали, че събитието е трябвало да бъде частно, както предполага понятието за анонимност. Но това не е така. Вместо това името на момченцето - Енеа - и писмото, с което майка му го е оставила, бяха предадени на медиите от лекари, които призоваха майката да промени решението си и да си вземе бебето обратно.

Цитирайки думите на майката, че обича момчето си, но не може да се грижи за него, телевизионният водещ Ецио Греджо - известна личност в Италия - публикува видеоклип в социалните мрежи, в който предлага на жената финансова помощ, за да не "изоставя" бебето си.

"Бебето се нуждае от истинската си майка", каза той, което предизвика ответна реакция от страна на осиновители по целия свят.

Ожесточеният дебат, който последва, се съсредоточи върху това каква свобода имат италианските жени по отношение на телата си и бременността, въпреки съществуващото законодателство, което подкрепя тяхната автономия, поне на хартия. Много други просто бяха озадачени от факта, че в страната им все още съществуват анонимни раждания и безопасни бебешки кутии.

"В Италия винаги е съществувала регламентираната от закона възможност жените да оставят бебетата си в болницата по време на раждането", казва пред Евронюз Елизабета Канитано, гинеколог и председател на неправителствената организация за защита на правата на абортите Vita di Donna.

"Това може да стане по два начина: или майката отива в болницата преди раждането и ги уведомява, че иска да роди анонимно и да остави бебето там, или може да каже, че иска да роди анонимно, след като се възстанови", допълни тя, цитирана от БГНЕС.

В този момент персоналът на болницата и социалните служби се свързват с приемно семейство, което ще бъде готово да вземе бебето след 10-дневен срок, даден на майката да преосмисли избора си.

Практиката е много стара. На жените е било позволено да оставят анонимно бебетата си за осиновяване през XIII в. в Италия, когато се е смятало за скандално да имаш извънбрачно дете. Жените са оставяли бебетата си в "руота" - въртящо се колело, вградено в стената на "институт за намиране на деца" - обикновено свързан с католическата църква - който е предавал бебето директно в сградата.

През 2006 г. италианското движение срещу абортите въвежда отново по-модерна версия чрез проекта "Culla per la vita" (люлка за живот) - серия от безопасни бебешки кутии, инсталирани в болници в цялата страна.

Според оценки на Италианското дружество по неонатология около 300 жени раждат анонимно в Италия всяка година, докато броят на използващите кутии за бебета е много по-малък. Само три новородени, включително Енеа, са били оставени в бебешката кутия на Clinica Mangiagalli в Милано. Първото е било през 2012 г., второто - през 2016 г., а третото - през 2023 г.

Самите кутии се отопляват, наблюдават се постоянно и са денонощни. Аларма за лекарите в болницата се включва в момента, в който бебето бъде пуснато вътре. В случая на Енеа алармата се е обадила на Великден в 11:40 ч.

По последни данни на италианската неправителствена организация "Приятели на децата" всяка година в Италия се изоставят около 3000 бебета, които са оставени на улицата, изхвърлени в кофата за боклук или дори изхвърлени през прозорците.

Една от причините, поради които само малка част от жените разчитат на правото си да раждат анонимно, е, че много от тях не знаят за него, а други се страхуват да предизвикат скандал като в случая с Енеа, което показва, че все още съществува стигма спрямо майките, които дават децата си за осиновяване в Италия.


1
1 rate up comment rate down comment 0
...
преди 1 година