Протестите във Франция не стихват, стачкуващи нахлуха в луксозен магазин в Париж

Речният трафик по част от река Рейн бе блокиран

13.04.2023 | 17:52 Редактор: Михаела Димитрова
Протестите във Франция не стихват, стачкуващи нахлуха в луксозен магазин в Париж

Профсъюзни активисти нахлуха в магазин за луксозни стоки в Париж, заявявайки, че френското правителство трябва да отложи плановете си за пенсионна реформа и вместо това да обложи богатите с повече данъци, пише Ройтерс.

В 12-ия ден на национални протести от средата на януари стачкуващите работници прекъснаха събирането на боклука в Париж и блокираха речния трафик по част от река Рейн в Източна Франция.

Профсъюзите призоваха за демонстрация на сила по улиците ден преди решението на Конституционния съвет относно законността на законопроекта, който ще повиши възрастта за държавна пенсия с две години.

Ако Съветът даде одобрението си, вероятно с някои уговорки, правителството ще има право да обнародва закона и ще се надява, че това в крайна сметка ще сложи край на протестите, които в някои случаи ескалираха и обединяваха широко разпространения гняв срещу Макрон, уточни "Фокус".

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще организира среща със синдикатите след решението на Съвета. Инициативата, според лидерите на синдикатите, ще бъде краткотрайна, ако той не е готов да обсъди оттеглянето на пенсионната реформа.

Политически наблюдатели смятат, че широко разпространеното недоволство от реформата на правителството може да има дългосрочни последици.

"Не съм чак толкова оптимист за решението на Конституционния съвет", заяви Марин Льо Пен, която се противопоставя на пенсионното законодателство. 

Макрон и неговото правителство твърдят, че законът е от съществено значение, за да се гарантира, че щедрата пенсионна система на Франция няма да се разпадне.

Снимка: БГНЕС