Една трета от украинската икономика е изтрита заради войната

Според Световната банка възстановяването на нападната страна след войната ще струва 400 млрд. долара

13.04.2023 | 16:15 Редактор: Михаела Димитрова
Една трета от украинската икономика е изтрита заради войната

Брутният вътрешен продукт на Украйна през 2022 г. е спаднал с 29,1 на сто, сочат официални данни на украинската статистика, обявени снощи. Службата не посочва конкретни причини за спада, но според правителството това е руската инвазия, довела до загуба на територии и сериозни щети в промишлеността.

Окончателните данни за БВП за 2022 г. се отклоняват незначително от прогнозите на правителството за 30- процентен спад, съобщава Ройтерс. 

Нахлуването на Москва през февруари 2022 г. причини смъртта на десетки хиляди хора, прокуди милиони, нанесе щети на тежката промишленост, електрическата мрежа и селскостопанския сектор и доведе до загуба на участъци от земя на юг и изток.

Украйна успя до голяма степен да запази силно ограничен достъп до черноморските пристанища, които са жизненоважни за износа на зърно и метали - опорите на нейната ориентирана към износа икономика.

Сега властите в Киев се надяват БВП да нарасне с 1% през 2023 г. поради подобряващата се ситуация в секторите на транспорта, търговията на дребно и строителството. А местното Министерство на икономиката заяви по-рано тази година, че износът е намалял с 35% през 2022 г. спрямо предходната година, докато физическите обеми са намалели с 38,4%. Зърнената реколта в Украйна се е свила до 53 млн. тона през 2022 г. от рекордните 86 млн. тона, достигнати през 2021 г.

По-рано днес разчетите на Световната банка, представени по време на общото заседание с Международния валутен фонд (МВФ), показаха, че ракетни удари са нанесли щети за 11 млрд. долара на енергийната инфраструктура на Украйна. 

Повече по темата прочетете на investor.bg

Снимка: БГНЕС