Русия: Перспективите за споразумението за украинското зърно не са добри

Украйна е един от най-големите износители на селскостопански продукти в света

12.04.2023 | 17:02 Редактор: Вяра Димова
Русия: Перспективите за споразумението за украинското зърно не са добри

Руски лидери изразиха съмнение дали ще се съгласят да удължат по-нататъшното споразумение за износ на украинско зърно през Черно море с посредничеството на ООН и критикуваха изпълнението на споразумението, съобщи ДПА.

"Съдейки по това как стоят нещата сега, перспективите за удължаване не са толкова добри", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция Интерфакс. По думите му споразумението наскоро е било удължено само с 60 дни вместо със 120, тъй като части от него не са били изпълнени.

Сделката, сключена за първи път миналото лято след посредничеството на ООН и Турция, позволява на Украйна да превозва зърно от блокираните черноморски пристанища. Споразумението се смята за ключово за стабилизиране на световните пазари на храни и рядка дипломатическа победа, откакто Русия започна инвазията си в Украйна.

Украйна е един от най-големите износители на селскостопански продукти в света и липсата на украинското зърно може да предизвика нов ръст на цените на храните и глад в най-бедните страни по света.

Русия обаче от месеци се оплаква, че обещанията за премахване на постоянните пречки пред износа на руски торове и зърно са останали неизпълнени. В замяна на разрешаването на износа на зърно от Украйна Русия поиска облекчение за собствения си селскостопански сектор.

Въпреки че западните санкции не са насочени пряко към руското селско стопанство, ограниченията във финансовия и застрахователния сектор, както и върху лизинга на кораби оказват значително влияние върху руския селскостопански износ, съобщи БТА.

Руският външен министър Сергей Лавров наскоро заплаши да прекрати споразумението. Настоящото споразумение изтича в средата на май.

Снимка: БГНЕС