На Румъния и Полша им писна: Вдигнаха се срещу вноса на украинско зърно

Варшава постигна договореност с Киев, за да стабилизира цените на полската продукция

08.04.2023 | 13:52 Редактор: Тодор Петров

Румънските фермери излязоха на протести срещу вноса на украинско зърно, което конкурира продукцията им с по-изгодни цени. На места в Румъния проявите на недоволство прераснаха в сблъсъци с полицията. 

Междувременно спира износът на някои зърнени и маслодайни култури от Украйна към Полша. Варшава постигна тази договореност с Киев, за да стабилизира цените на полската продукция. Решението беше обявено вчера от земеделските министри на двете държави. Споразумението не засяга транзита през Полша на продукти към други страни, подчертаха министрите. 

През идната седмица двете страни ще изработят условията, при които да бъде ограничен износът. Натискът срещу наплива от украинска продукция дойде от полските фермери, които тази седмица организираха протести в цялата страна и заплашиха да блокират граничните пунктове. Заради ситуацията предишният земеделски министър на Полша подаде оставка. 

Румънските фермери поеха щафетата с бурни протести. В Търгу Муреш стотици трактори блокираха центъра. Полицията разпръсна демонстрантите, но те не се отказват от протестите. В Букурещ демонстрацията се събра пред представителството на Европейската комисия.

От края на миналия месец пет страни - Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България, призовават ЕК да осигури допълнителни средства за засегнатите от украинския внос. От Брюксел обещаха 56 милиона евро, включително за българските фермери.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС