Полша спира целия внос на зърно от Украйна. А България?

Ограниченията няма да обхващат транзита на зърно, предназначено за други страни

08.04.2023 | 11:22 Редактор: Тодор Петров
Полша спира целия внос на зърно от Украйна. А България?

Полша временно ще спре целия внос на зърно от Украйна, съобщиха правителствата на двете страни, цитирани от Politico.

Мярката идва след среща между новия министър на земеделието на Полша Роберт Телус, който встъпи в длъжност на 6 април, с украинския му колега Микола Солски на граничен пункт между двете страни.

"Украинската страна предложи силно да ограничи и за момента дори напълно да спре вноса на зърно за Полша", заяви Телус по време на съвместна пресконференция след срещата. 

Той добави, че ограниченията няма да обхващат транзита на зърно, предназначено за други страни.

След нахлуването на Русия, Украйна беше принудена да пренасочи около половината от износа си от блокираните черноморски пристанища към Полша, Унгария, Румъния, България и други гранични страни. Този ход, подпомогнат от Европейската комисия и страните от ЕС, имаше за цел да хвърли спасителен пояс към Украйна, един от най-големите селскостопански производители в света, и да гарантира, че нейният износ може да достигне световните пазари.

Но вместо да напусне източните страни членки на ЕС, голяма част от продукцията наводни местните пазари. Българските земеделски производители многократно протестираха заради безконтролния внос от Украйна.

Снимка: Pixabay