Макрон след посещението в Пекин: Европа да намали зависимостта си от САЩ

"В наш интерес ли е да ускорим криза в Тайван? Не", заяви френският президент

10.04.2023 | 11:00 Редактор: Михаела Димитрова
Макрон след посещението в Пекин: Европа да намали зависимостта си от САЩ

Европа трябва да намали зависимостта си от Съединените щати и да избегне въвличането си в конфронтацията между Пекин и Вашингтон за Тайван, заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю в самолета си след тридневно държавно посещение в Китай, пише Politico.

След като прекара около шест часа с китайския президент Си Дзинпин по време на пътуването си, Макрон подчерта любимата си теория за "стратегическа автономия“ на Европа, вероятно водена от Франция, която трябва да се превърне в "третата суперсила".

По думите му "големият риск", пред който е изправена Европа, е, че тя "попада в кризи, които не са наши, което ѝ пречи да изгради своята стратегическа автономия“.

Си Дзинпин и Китайската комунистическа партия ентусиазирано подкрепиха концепцията на Макрон за стратегическа автономия и китайските служители постоянно се позовават на нея в отношенията си с европейските страни, отбелязва изданието. Партийните лидери и теоретиците в Пекин са убедени, че Западът е в упадък, а Китай е във възход и че отслабването на трансатлантическите отношения ще помогне да се ускори тази тенденция, пише "Фокус".

"Парадоксът би бил, че, обзети от паника, ние вярваме, че сме просто последователи на Америка“, каза Макрон.

"Въпросът, на който европейците трябва да отговорят … в наш интерес ли е да ускорим [криза] в Тайван? Не. По-лошото би било да мислим, че ние, европейците, трябва да станем последователи на тази тема и да вземем пример от дневния ред на САЩ и прекомерната реакция на Китай", отбеляза той.

Снимка: БГНЕС