Макрон в Пекин: Китай има важна роля за мира в Украйна

Френският президент увери, че страната му ще се стреми да подобри двустранните отношения

05.04.2023 | 15:06 Редактор: Вяра Димова
Макрон в Пекин: Китай има важна роля за мира в Украйна

Китай трябва да изиграе "важна роля" в намирането на път към мира в Украйна, заяви президентът на Франция Еманюел Макрон в началото на започващото  тридневното посещение в Пекин.

В речта си на събрание на френската общност в Пекин преди срещата с китайския лидер Си Дзинпин в четвъртък Макрон заяви, че Франция ще се стреми да работи с Китай "в тази споделена отговорност за мира и стабилността" в Украйна.

"Китай, със своите близки отношения с Русия, които бяха потвърдени през последните дни, може да играе важна роля", каза той, като отбеляза заявеното от Пекин противопоставяне на използването на ядрени оръжия в Украйна, както и предложението му за мир между Киев и Москва.

Първото пътуване на френския президент в Китай от четири години насам ще бъде доминирано от конфликта в Украйна, като официален представител от кабинета му заяви пред репортери, че той ще се стреми да отстоява твърдо позицията си в разговорите със Си, предаде БГНЕС.

Целите на Макрон включват също така запазване и ребалансиране на търговските връзки на Китай с Европа, както и защита на френските интереси в Азиатско-тихоокеанския регион.

"Не трябва да се разграничаваме, да се отделяме от Китай", заяви Макрон пред френската общност в Пекин при пристигането си. Добави, че Франция ще се "ангажира активно да продължи да поддържа търговски отношения с Китай".

Снимка: БГНЕС