Фон дер Лайен размаха пръст на Китай: Цели промяна в международния ред, иска да е в центъра

"Не е в интерес на Европа да се отдели от Китай", призна председателят на ЕК

30.03.2023 | 14:22 Редактор: Петя Кръстева
Фон дер Лайен размаха пръст на Китай: Цели промяна в международния ред, иска да е в центъра

Китай трябва да настоява за "справедлив мир" в Украйна, а ролята на страната в конфликта ще бъде жизненоважна за оформянето на отношенията с Европейския съюз, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде Ройтерс.

Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН Китай имаше отговорността да играе конструктивна роля в постигането на мир, основан на териториалната цялост на Украйна и изтеглянето на нахлуващите руски сили.

"Всеки мирен план, който на практика би консолидирал руските анексии, просто не е жизнеспособен план. Трябва да бъдем откровени по този въпрос", посочи Фон дер Лайен в реч в Брюксел в навечерието на пътуването си до Пекин.

"Как Китай ще продължи да взаимодейства с войната на Путин, ще бъде определящ фактор за бъдещите отношения между ЕС и Китай", подчерта тя.

Урсула фон дер Лайен също така отбеляза, че "ясната цел на Китайската комунистическа партия е системна промяна на международния ред с Китай в центъра". Тя каза, че Пекин представя алтернативна визия за световния ред, "където сигурността и икономиката имат предимство пред политическите и гражданските права", предаде БНР.

Шефът на ЕК настоя, че "нито е жизнеспособно, нито е в интерес на Европа да се отдели от Китай“ и че двете страни вместо това трябва да се съсредоточат върху "намаляването на риска" и да работят заедно продуктивно. Тя каза, че скоро ще пътува до Пекин с френския президент Еманюел Макрон за "отворен и откровен обмен", докато ЕС се стреми "да балансира тези отношения на базата на прозрачност, предвидимост и реципрочност".

Снимка: БГНЕС


3
0 rate up comment rate down comment 0
Илиана
преди 11 месеца
Само този коментар на фон дет Ле..... Ме навежда на мисълта колко прозрачност има в нея, и в Западна Европа. ..... Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
Хахахаха.....размахала пръст......Хахахаха Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 0
No way
преди 11 месеца
Тая още ли не е в панделата ? Демократично e да вкарат някой откраднал 1000-ка, но откраднал милиони е демократично да не го вкарат ! WAKE UP PEOPLE!!! Сигнализирай за неуместен коментар