САЩ подготвят Космическите сили за вероятен бъдещ конфликт с Русия и Китай

Страната определи КНР като най-голямата заплаха за сигурността

29.03.2023 | 09:42 Редактор: Вяра Димова
САЩ подготвят Космическите сили за вероятен бъдещ конфликт с Русия и Китай

Министерството на отбраната на САЩ е започнало да подготвя Космическите сили на САЩ (USSF) за вероятен бъдещ конфликт с Русия и Китай в Космоса, съобщи "Уолстрийт Джърнал". Решението идва на фона на разполагането от страна на Русия и Китай на лазери и ракети, които биха могли да обезвредят спътници и да повредят гражданските комуникации.

През март Белият дом предложи да се увеличи годишният бюджет на КСС до 30 млрд. долара, което би било рекордна сума. Предложената от американската администрация сума е с близо 4 млрд. долара повече от бюджета през 2021 г. Белият дом предложи също така да се увеличи финансирането на Военновъздушните и Военноморските сили.

Увеличаването на разходите за КСС ще доведе до увеличаване на броя на военнослужещите до 16 000 души. На военнослужещите ще бъдат закупени специални симулатори за обучение за битки в Космоса, а също така ще бъдат обучени да работят със сателити, наземно комуникационно и сензорно оборудване и оръжейни системи, предаде БГНЕС.

Миналата година САЩ определиха Китай като най-голямата заплаха за сигурността в своята отбранителна стратегия за сигурност. Това се дължи, наред с другото, на разработването на лазери и наземни ракети, които могат да поразяват спътници. Русия също беше посочена в документа като основна заплаха за сигурността. 

Снимка: БГНЕС