Изтекоха секретни документи за плановете на САЩ и НАТО за контраофанзива в Украйна

Дават информация за доставките на оръжия

07.04.2023 | 08:00 Редактор: Вяра Димова

Секретни документи, които съдържат подробности за плановете на САЩ и НАТО да помогнат за подготовката на Украйна за пролетна офанзива срещу Русия, бяха разпространени в социалните мрежи, съобщи вестник "Ню Йорк Таймс".

"Запознати сме със съобщенията за публикации в социалните мрежи и Министерството разглежда въпроса", заяви заместник прессекретарят Сабрина Сингх.

Twitter е една от мрежите, в които документите са се появили. Те, според изданието, съдържат диаграми и подробности за доставките на оръжия, числеността на батальони и друга чувствителна информация. Последната е от 1 март. 

В един от документите се обобщават графици за обучение на украински бойни бригади. Част от тях се обучават от сили на САЩ и НАТО и се нуждаят от 250 танка и над 350 механизирани превозни средства, пише вестникът. От документите поне един е с гриф "строго секретно". Всички са били разпространени по проруските правителствени канали. 

Имало е информация, засягаща боеприпаси, включително и за ракетните системи HIMARS, които са доказали своята висока ефективност срещу руските сили, пише още изданието. 

Докладът цитира военни анализатори, които предупреждават, че някои документи изглежда са били променени в руската дезинформационна кампания със завишаване на броя на загиналите украински войници и минимизиране на руските загуби. 

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Вида
преди 1 година
Това може да се нарече още военна стратегия. Нарочно да изчезнат документи за да се заблуди другата страна. Днес никой не е толкова глупав че да се остави информации от този род толкова лесно да изчезнат... Това са приказки за тълпата. Сигнализирай за неуместен коментар