Износът на руски газ към ЕС е нараснал с 4% през март

Украйна и Турция са последните два входа на синьото гориво към Европа

02.04.2023 | 09:50 Редактор: Петя Кръстева
Износът на руски газ към ЕС е нараснал с 4% през март

Износът на руски природен газ към страните от ЕС се увеличава с 4% през март на месечна база, сочат изчисления на Ройтерс. От началото на 2023 година руският газов холдинг "Газпром" засекрети данните за износа, но все още дава информация за дневните доставки през Украйна. За своите анализи, включително и за обемите през "Турски поток", агенцията разчита и на информация от европейската мрежа на газовите оператори - Entso-G.

След спирането на подаването на газ през газопровода "Ямал" и взривовете на "Северен поток 1" Украйна и Турция са последните два входа на руския газ в Европа.

Според изчисленията на Ройтерс през март Русия е доставила 2,18 млрд. куб. метра газ за ЕС или средно по 70,3 млн. куб. метра на ден. Повече от половината от тези обеми са преминали през Украйна - 1,28 млрд. куб. метра, а останалите малко над 900 млн. куб. метра - през "Турски поток".

Данните на Ройтерс сочат, че от началото на годината "Газпром" е доставил общо 5,9 млрд. куб. метра газ в страните от ЕС. През цялата 2022 година Русия достави около 62 млрд. куб. метра газ в общността ,което е драматичен спад спрямо 155 млрд. куб. метра през 2021 година. Според  последните официални данни от "Газпром", разпространени в края на 2022 година, общият износ на газ намалява с 46% до малко над 100 млрд. куб. метра.

ЕС не наложи санкции на руския газов сектор, отчитайки голямата зависимост на общността от руския газ  - делът на "Газпром" в общия внос на газ през 2021 година беше около 45%. С указ на президента Владимир Путин Русия обаче поиска заплащане на газа в рубли, на което не се съгласиха няколко държави от общността, включително България и Полша. Това доведе до спиране на доставките за тях.

"Газпром" ограничи съществено и обемите по "Северен поток 1", а в края на септември взривове разрушиха тръбите на този проект по дъното на Балтийско море, пише investor.bg

В крайна сметка ЕС намери алтернативни източници - втечнен природен газ, идващ основно от САЩ. Европейски лидери водят преговори и за още доставки от Африка и други държави, които ще започнат да се реализират през следващите години.

Снимка: БГНЕС