Ураганен вятър "избута" два влака от релсите в Швейцария, пострадали са 15 души

Регистрирана е скорост на поривите от 136 км в час

01.04.2023 | 07:40 Редактор: Петя Кръстева
Ураганен вятър

Петнадесет души бяха ранени, след като два влака дерайлираха заради бурните ветрове в Северозападна Швейцария, съобщиха от полицията. Инцидентите по регионалните пътнически железопътни линии са станали в рамките на 20 минути един от друг и на разстояние около 30 км северно от швейцарската столица Берн.

При първото дерайлиране бяха ранени трима души, включително машинистът, а при второто - 12 души, от които един със сериозни наранявания.

Наблизо е регистрирана скорост на вятъра от 136 километра в час.

Единият влак, в който са пътували 16 души, е дерайлирал в крайезерното село Лушерц около 16:30 ч. местно време, съобщи полицията.

"Докато духаше силен вятър, предният вагон на влака се преобърна вдясно от релсите, плъзна се надолу по малък насип в продължение на няколко метра и накрая спря. Трима души, включително машинистът в преобърнатия вагон, бяха ранени, обслужени от четири екипа на бърза помощ и откарани в болница", се казва в изявление на кантоналната полиция в Берн.

"Започнало е разследване за установяване на обстоятелствата и причините за произшествието", заявиха от полицията.

Втори влак с 54 пътници дерайлира 20 минути по-късно в село Бурен цум Хоф. Полицията съобщи, че локомотивът и други два вагона са излезли от релсите, предаде БГНЕС.

Девет възрастни и три деца са били ранени и откарани в болници. Един мъж е получил сериозни наранявания и е откаран в болница с хеликоптер.

"Според сегашните сведения основната причина за произшествието е бурята", заявиха от полицията.

Снимка: БГНЕС