Безпрецедентен теч от Москва разкри планове за жестоки хакерски атаки по света

Мащабното разследване беше публикувано от 11 западни медии

31.03.2023 | 13:35 Редактор: Искра Ангелова

Безпрецедентен теч на стотици документи от руска фирма за киберсигурност разкрива мащабите на водената от Кремъл война във виртуалното пространство чрез хакерски атаки, пропаганда и фалшиви новини.

Мащабното разследване беше публикувано от 11 западни медии, направено е въз основа на 5000 страници поверителни корпоративни документи, свързани с базираната в Москва компания "Вулкан". Разкрити са различните хибридни атаки по целия свят, включително и България.

За разкритията пишат британският "Гардиън", германският "Шпигел" и американският "Вашингтон поуст". Може да се надникне в кухнята на атаките чрез изтеклите документи. Те са изнесени от служител на фирмата, който се е почувствал обезверен заради войната в Украйна, пишат медиите.

Показват се планове и програми за дезинформационни кампании, планове за координиране на хакерски атаки, за поразяване на ключова инфраструктура, включително въздушен, воден и жп транспорт. Става ясно, че руските хакери са част от стройна организация, свързана с военните и службите за сигурност на Москва.

В някои документи има потенциални цели. Пример е карта с концентрация на интернет сървъри в САЩ. Що се отнася до компанията "Вулкан" – тя е създадена през 2010 г. от двама възпитаници на военната академия в Санкт Петербург - Антон Марков и Александър Иржавски.

Според "Гардиън" компанията е част от руския военно-промишлен комплекс. Официално дейността ѝ е свързана с информационната сигурност на големи руски държавни фирми. Друга система, станала известна като "Амезит", на практика е план за наблюдение и контрол на интернет в региони под руска власт.

Скрийншотове с фалшиви профили в Twitter и хаштагове, използвани от руската армия, разпространяват фалшиви новини, включително конспиративни теории, които целят политическа дестабилизация.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.


3
0 rate up comment rate down comment 0
Да видим
преди 1 година
Искаме да ги видим. Публикувайте ги, да знаем какво пише за България. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 1 година
Ей "безпрецедентен " теч а стига бе ,всичко като по сценарий пак "лошата Русия" :) Във трета световна сме отдавна подпалена от нагло -скасите пак !Ако тези не ги сперм умираме ВСИЧКИ !Писна ми от *** пропаганда ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 9
анонимен
преди 1 година
Когато руснаците правят такива неща целият свят е в потрес. Когато американците ги правят.......хора като Асанж, Манинг, Сноудън отиват в затвора. Защо тази новина трябва да ме кара да мисля, че руснаците са зли, а съвкупният запад е кралството на крал Артур.... и едните го правят, и другите го правят. Тука няма едните са добри другите са лоши. Всеки си гледа и пази интереса. Дето има една приказка - секса не е за гнусливи! Сигнализирай за неуместен коментар