Лукашенко бие тревога: Задава се световна война с ядрен огън

Президентът на Беларус призова за примирие в Украйна

31.03.2023 | 12:48 Редактор: Тодор Петров
Лукашенко бие тревога: Задава се световна война с ядрен огън

Президентът на Беларус Александър Лукашенко призова за примирие в Украйна и за преговори "без предварителни условия" между Москва и Киев, предаде АФП.

"Ще поема риска да предложа прекратяване на военните действия и обявяване на примирие", заяви Лукашенко по време на обръщение за състоянието на нацията. 

"Всички териториални, възстановителни, свързани със сигурността и други въпроси могат и трябва да бъдат решени на масата на преговорите, без предварителни условия", настоя той.

Лукашенко заяви, че подкрепата на Запада за Киев увеличава вероятността от избухване на ядрена война в Украйна.

"В резултат на усилията на Съединените щати и техните сателити, в Украйна се разрази пълномащабна война. На хоризонта се задава трета световна война с ядрен огън", заяви президентът по време на телевизионно обръщение.

"Никой не иска да изпита последиците от безумните и санкционни войни. Народите не разбират как идеологията на глобалния международен проект за устойчиво развитие може да бъде съвместима с безпрецедентен глад, епидемии, морална деградация и разгул на ненормалните ценности. Това не се е случвало никога досега в световната история", алармира Лукашенко, цитиран от БГНЕС.

"Светът харчи трилиони долари, за да убива хора и да разрушава държави, вместо да създава. Това е най-дълбоката криза, всеобхватна, многостранна, до голяма степен предизвикана от човека - унищожаването на конкурентите. Това също никога не се е случвало в историята", добави беларуският лидер.

"При съществуващите обстоятелства и военно-политическата ситуация около нашата страна, аз целенасочено активизирах преговори с президента на Русия Путин за връщането на ядрените оръжия в Беларус. Става въпрос за връщането на ядрените оръжия, които бяха изтеглени през 90-те години на миналия век", посочи още Лукашенко.

Снимка: БГНЕС