Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Тагарев: Путин няма да използва ядрено оръжие, страхува се за кожата си

Беларус вече става неизбежно и цел, не само част от войната, твърди бившият служебен министър на отбраната

29.03.2023 | 20:44 Редактор: Тодор Петров

Какво означават руските тактически ядрени оръжия в Беларус? Бившият служебен министър на отбраната проф. Тодор Тагарев заяви пред Bulgaria ON AIR, че с този ход Русия прави решителна крачка към приобщаване на Беларус в своята война срещу Украйна. 

"Беларус е част от войната още от първия ден на мащабната агресия. Беларус вече става неизбежно и цел, ако Путин реши да използва такова ядрено оръжие, разположено на нейна територия. Не мисля, че Путин има готовност да използва ядрено оръжие", смята гостът. 

По думите му в "Денят ON AIR" експертите смятат, че това няма как да се случи скоро, но това не би трябвало да ни успокоява. 

"По-добре да не го прави, защото ще понесе много големи загуби. Путин от тази гледна точка е рационален и се страхува за кожата си. Това потенциално разполагане на ядрено оръжие в трети страни е в нарушение на договора за неразпространение на ядрено оръжие. Путин направи това обявление, след като Си Дзинпин си тръгна от Москва. От техните разговори стана ясно, че двете сртани не могат да разполагат ядрени оръжия в трети страни", обясни проф. Тагарев. 

Той цитира наблюдатели, които считат, че Путин се е почувствал дори унизен от поведението на Си и това е реакция, с която да му каже: Ще си правя каквото съм решил. 

"Си е партньор на Путин, Китай споделя руските позиции за еднополюсния свят, имат общи виждания. Китай има пряк икономически интерес да използва Сибир като източник на суровини за своята икономика. Но по други въпроси имат сериозни разминавания", посочи проф. Тагарев.

Той е на мнение, че Путин подема нови пропагандни тези и подхранва петите колонии, които са по много страни в света и започват да раздухват истерия, за да спадне подкрепата за Украйна. Сплашват се демократичните общества и се всява напрежение. Страхът е важна част от пропагандната стратегия на Кремъл, обърна внимание бившият военен министър.

Според него военновъздушните ни сили получават изключително внимание, откакто Румен Радев е президент на страната. 

"И днес говори за заместващи изтребители. Президентът и служебният министър виждат себе си като експерти, а политиците трябва да решат дали да ги послушат и дали да похарчат още 1,5-2 млрд. лв. за изтребители", каза проф. Тагарев за финал.

Гледайте видеото с целия разговор.


1
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година