Захарова: Нужно е независимо разследване за Буча, да се знае кога са починали, местени ли са тела

Станалото тогава е предварителен сценарий за провал на руско-украинските преговори, коментира говорителят на МВнР

30.03.2023 | 16:40 Редактор: Елеонора Танева
Захарова: Нужно е независимо разследване за Буча, да се знае кога са починали, местени ли са тела

Честното и безпристрастно разследване е от съществено значение за установяване на истината за ситуацията в Буча. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

"За да се установи истината, е необходимо да се проведе честно, безпристрастно и независимо разследване, което да се фокусира върху намирането на отговорите на четири въпроса: идентификацията на труповете, времето и причината за смъртта на хората, следи от възможно местене на тела", каза Захарова.

Според нея ситуацията в Буча е била "провокация за активиране на предварително подготвен пакет от антируски санкции и провал на руско-украинските преговори".

Такова предположение изрази и руският външен министър Сергей Лавров. Според него трагедията в Буча е била решаваща за прекъсване на продължаващите и успешно протичащи преговори в Истанбул по време на провеждането им през април миналата година. През октомври ръководителят на руското външно министерство подчерта, че преговорите са прекъснати "по пряка заповед на САЩ и Лондон, които "напълно контролират режима на Зеленски", пише ТАСС.

Снимка: БГНЕС