Зеленски: 400-ият ден от офанзивата - това е тотална война срещу хората

Президентът на Украйна благодари на Австрия за помощта, оказана на страната му

30.03.2023 | 16:12 Редактор: Вяра Димова
Зеленски: 400-ият ден от офанзивата - това е тотална война срещу хората

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на Австрия за помощта, която е оказала на страната му. В речта си пред австрийския парламент, излъчена на видео в пленарната зала на Националния съвет, Зеленски подчерта, че е важно "да не бъдем морално неутрални към злото".

Той заяви, че страната му не се занимава с геополитика или военно-политически въпроси: "Става дума за това, че човешкото същество винаги трябва да остава човешко същество".

Зеленски заяви, че сега е 400-ият ден от агресивната война на Русия срещу Украйна. Това е "тотална война срещу хората", в която хората губят живота си всеки ден. Хората загиват не само по време на бойните действия, но и след това. 174 000 квадратни километра, което е около два пъти повече от територията на Австрия, са замърсени с мини и невзривени снаряди. Стотици хиляди мини, снаряди и взривни устройства са били оставени от руснаците в сгради и градини", каза той.

"Когато се обръщаме към вас за помощ, ние молим да защитите човешкия живот", посочи Зеленски, цитиран от БГНЕС. Той прикани депутатите да дойдат в Украйна и да се убедят сами в казаното. Партията на свободата протестира срещу изявлението.

Австрия е една от последните държави от ЕС, която даде възможност на Зеленски да говори пред парламента. Парламентарната група на Партията на свободата се обяви против изявлението на украинския президент. Както беше обявено предварително, парламентарната група протестира срещу видеообръщението на Зеленски в парламента.

След приветствието на председателя на Националния съвет Волфганг Соботка депутатите от ПС бяха единствените, които не аплодираха. Вместо това в началото на речта на Зеленски те извадиха хартиени табелки с надписи "Място за мир" и "Място за неутралитет", които поставиха на банките пред себе си.

След това напуснаха заедно залата. Херберт Кикл, председател на парламентарната група, обвини останалите парламентарни групи, че са "преминали към опасна и недиференцирана реторика за край на войната". По този начин той прибягна до един пропаганден термин, използван в миналото, съобщи сайтът "ое24". 

Снимка: БГНЕС